Robert D. Winn Residence (1950)

Kalamazoo, Michigan
HW #60

The house is an L plan with a hemicircular sunroom attached to the front entrance. Although the same concrete blocks had been used, with an interior and exterior side and an air gap in the middle, the owners of this house has decided to fill the gap with foam insulation. They claimed that it has drastically increased the efficiency of the house, keeping it warm in the winter and cool in the summer. The concrete is a beach sand tone, and has a much softer look than the rough grey on some of the previous Usonian blocks. The light color also helps to brighten up the interior, which was originally designed to be contrasted by the dark brown tone of the plaster walls. However, the current owners had decided to paint the walls to match the color of the concrete to brighten up the space.
The glazing sandwiched between the patterned concrete blocks are translucent, instead of transparent.
The interior partition between the sunroom and the livingroom was only the window screens, but the current owners have added windows to better the insulation of the house. The dark, narrow hallways leading to the bedrooms are characteristic of Wright’s compression technique. However, in the Winn Residence, where the sunroom sits adjacent to the main space leading to the bedrooms, the interior sunroom windows and the interior walls create a hallway. This transparency and light opens up the hallway, and the hallway does not feel too narrow or claustrophobic at all.
Advertisements