Lawrence Memorial Library (1905)

Springfield, Illinois
HW #164

Wright designed a small library room inside a school. He divides the room with the “gates” to go between the bookshelves. Verticality, rather than horizontality, is emphasized in this room. The vertical lines of the chairs, the dividers, and the stacking of books help emphasize the major verticality created by the tall bookshelves and the wood lining that run from the bookshelves, outlining the windows, and continues onto the ceiling. Commissioned by Miss Dana who wanted to commemorate her father who was the president of the school board, the shelves and the horizontally lined gate resembles that of the children’s library in the Dana-Thomas Residence. The room is a light-filled, homogenous space that is good for studying.

Advertisements