Bicycle Hub

Perspective

The first week of second semester always starts off with the Collaborative Exercise, where all years of the architecture program work together on a single project. The theme of this year’s project was architecture of civility, naturally becoming more or less a planning project. Our group had the Lawrence Station site, a tiny pocket park of 600m2 bounded by Yonge and Lawrence on its South and West sides, and a senior home and a residential building on its North and East. At certain times of the day a bus comes to drop off a group of seniors on the site, and parents come to the station to pick up their children from the site. Traffic is further increased by workers and residents using the subway entrance throughout the day, and the two bus stops on its South and West make the site an ideal waiting area and a place for people to park vehicles going from and to the distance from the station. The site is also the beginning of the Discovery Trail which is a lucrative trail for cyclists.

From this, our group decided that the most appropriate program for this transition space would be a bicycle hub that securely stores, rents, and provides a space to clean and repair bicycles, while acting as an enclosed waiting area for those waiting to be picked up or waiting for new bikes to become available. The experiential path, with the glazed pavilion on one side and interactive wall on the other, attract both pedestrians and cyclists, and become a place for information exchange and interaction for the two counterparts who don’t have the best relationship in the city of Toronto, where bicycle lanes are not well designed. By featuring the moving bicycle racks on the roof, it becomes a significant site and encourages bike use.

http://das-ryersonu.tumblr.com/

Interactive Wall Axo 1

Advertisements